La història de Cacaolat sempre ha estat unida a Letona. Com indústria lletera, va començar la seva activitat al 1925 en el número 5 del carrer Pujades de Barcelona.
En els seus primers inicis, Letona centralitzava la compra, el transport i la higienització de la llet per a les seves vendes en la zona de Barcelona i els seus voltants. A través d’aquests processos, no solament distribuïen llet pasteuritzada, sinó també esterilitzada i altres productes com iogurt, nata, mantega, llet condensada...
Al 1933, a l'Exposició de Mostres de Barcelona, es va presentar al gran públic el producte estrella de l'empresa, Cacaolat. Estava registrat com marca des de 1931. Amb CACAOLAT va començar una autèntica nova era per Letona. El producte va aconseguir ser un important èxit gràcies a la novetat i també per la efectiva campanya publicitària i la eficaç acció comercial. Cacaolat sempre ha anat acompanyat pel seu amic Pepi, que va ser creat en 1933 per Joan Gil i Gil i es va convertir a poc a poc en un símbol inseparable del producte.
Durant la Guerra Civil espanyola es va haver de tancar la fàbrica i es va deixar de produir Cacaolat, donat que volien ser fidels als seus principis d'oferir la màxima qualitat en els seus productes i a causa de la dificultat per a aprovisionar matèries primeres de qualitat com cacau i sucre fins al 1950.
Al 1955, a causa de la demanda del mercat, la fàbrica del número 5 del carrer Pujades es queda petita i es planteja la construcció d'unes noves instal•lacions en el número 25 d'aquest mateix carrer, renovant-se la maquinària i apostant per a la última tecnologia. Aquesta central es convertiria en la seu fins al dia d'avui.
Al 1966 Cacaolat obté la certificació Calitax mitjançant la qual es reconeix la qualitat dels seus productes i la constant preocupació de l'empresa per aquest tema.
El mercat lacti espanyol va anar creixent i la competitivitat en ell va anar incrementant, apareixent noves empreses molt competitives a nivell nacional.
L’any 1971 Cacaolat va ser comprat per Centrals Lleteres Espanyoles SA (CLESA). A través d'aquesta compra CLESA va consolidar la seva posició competitiva en l'àrea de Llevant i especialment a Catalunya on Letona és un referent del mercat. El fet de formar part d'un gran grup empresarial permet a Letona ampliar la seva cartera de productes, la millora de les instal•lacions de producció i l'ampliació la seva xarxa de distribució amb l'ampliació de la seva flota de camions i l'obertura de noves delegacions comercials.
L'entrada d'Espanya en la unió Europea en 1986 revoluciona l'entorn competitiu de les empreses en general i també del sector lacti. Dintre dels moviments que es van produir a causa del nou entorn competitiu europeu va ser la compra del grup Clesa per part d'una de les principals multinacionals del sector lacti: PARMALAT.
A partir d’aquest moment la marca no va aconseguir els objectius marcats per aquesta industria i va ser venuda a diferents sectors fins arribar a Nueva RUMASA que va fer remuntar-la fent una gran inversió i diversificant el mercat.
Finalment i després de la fallida de RUMASA, per segona vegada, Cacaolat va tornat a casa, al ser comprada per l’empresa de cervesa Damm. Ha sigut una adquisició més pensant amb la qüestió nacional que amb l’economia, ja que, es parlava d’altres possibilitats que anaven des del tancament de la marca, per falta de competitivitat fora de Catalunya, fins a la venda d’aquesta a lleteres espanyoles com Central Lechera Asturiana, que haguessin canviat la seva estratègia. També s'ha de dir, que altres empreses catalanes com Nutrexpa o Copirineu van estar interesades amb la compra
Ara ja en sabem una mica més de la beguda que segurament tots els catalans hem pres alguna vegada. Espero que us sigui d’interès i que en consumiu habitualment.
Webs que podeu consultar:
Història de Cacaolat:http: //www.cacaolat.es/historia-cacaolat
Cacaolat i Nueva Rumasa: http://www.vilaweb.cat/noticia/3871091/20110408/crisi-nueva-rumasa-posa-perill-cacaolat.html
Cacaolat i Nutrexpa: http://www.eleconomista.es/empresas-finanzas/noticias/2947960/03/11/Los-RuizMateos-negocian-vender-Cacaolat-a-Nutrexpa.html
Cacaolat i Damm i Cobega (que també té accions): http://www.lavanguardia.com/economia/20111108/54237654703/damm-cobega-y-victory-turnaround-produciran-las-bebidas-de-cacaolat.html
M'encanta el Cacaolat! EL que no sabia era tot el seu camí i la seva història... potser canviarà una mica la visió que en tinc quan en prengui, i recordi que moltes persones hi han lluitat per tirar endavant una beguda que des de ben petits tots n'hem pogut gaudir!
ResponElimina