dijous, 8 de març del 2012

Pomada


Avui Dia Internacional de la Dona volem brindar amb una beguda típica de Menorca: La Pomada.

La pomada és una beguda típica de Menorca, que s'obté mesclant gin de Menorca (Gin Xoriguer) amb llimonada casolana, és a dir, amb suc recent premsat de llimona, aigua i sucre. Durant les festes, en alguns bars es pot trobar una versió més ràpida que està feta amb gin i llimonada amb gas embotellada, cosa que ha fet que, per a distingir-les, de vegades els menorquins parlin de pomada natural per a referir-se a la casolana. Es beu molt freda, però sense glaçons, durant tot l'any però especialment els mesos de més calor, i en grans quantitats en les festes patronals de tots els municipis de l'illa.

A Ciutadella, de vegades algunes persones per anomenar a la mescla feta amb llimonada carbonatada gin amb llimonada. Un altre nom que només rep a Ciutadella és ginet, que en canvi a d'altres llocs de l'illa, com Alaior, es refereix a una altra cosa: un ginet és un got de gin, sense res afegit.

Una altra preparació similar a la pomada és la pellofa, que consisteix a afegir pell de llimona -d'on li ve el nom- i una mica de sifó o aigua amb gas al gin.

Com fer-la a casa i que quedi bona:

1 litre de Gin Xoriguer
2 o
3 litres de refresc de llimona carbonitzat (preferiblement Kas)
El suc de 5 o 6 llimones
4 cullerades soperes de sucre

Hi ha una rondalla popular i és que el refresc dóna una ressaca que no la hi dóna la llimona, així que si us ho creieu, podeu substituir-ho per més suc de llimona.


Nota de Gin Xoriguer:

Tot i que els més puristes no els hi importarà, s’ha de dir que aquesta marca etiqueta tots els seus productes amb castellà. Tot i així, no podem argumentar que no sigui una marca de la terra i que porta molts anys donant suport a l’Illa i les seves activitats culturals.

Pàgines web:

Comprar barreja feta: http://desdemenorca.com/shop/ca/menorca-licors/49-pomada-de-menorca-xoriguer.html

Gin Xoriguer: http://www.xoriguer.es/Bienvenidos.aspx?lan=ca

Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pomada_%28beguda%29

2 comentaris:

  1. Jo en vaig prendre de casolana, feta per gent de la tarre i mare meva! És forta de collons! però ben fresqueta entra molt bé! Ara els efectes són importants! jajaja! Val la pena tastar-la! La que es compra ja feta està bona, però la gent d'allà la fan encara millor, així que si podeu proveu les cassolanes! Valen la pena!

    ResponElimina
  2. moltes gràcies pel consell Anna, estarem al cas!

    ResponElimina