diumenge, 18 de desembre del 2011

Aigua de València.



Avui, dia en que es fa La Marató de TV3 i el Barça ha guanyat el mundial de clubs, Begudes en Català està d'enenhorabona. Per aquest motiu, parlarem d’una beguda feta a base del líquid del triomf per antonomàsia: El Cava.

Segons Viquipèdia, l'aigua de València és un combinat a base de cava (o xampany), suc de taronja, vodka i ginebra. En general se serveix en gerres de diverses racions i es beu en copes amples de còctel. Fou creat l'any 1959 per Constante Gil al Cafè Madrid de València.

Segons el llibre Valencia Noche de María Ángeles Arazo en aquella època freqüentaven la cerveseria un grup de viatjants bascos que acostumaven a demanar «aigua de Bilbao», referint-se al millor escumós de la casa. Cansats de demanar sempre el mateix digueren al propietari que els oferira alguna cosa novedosa i ell els proposà beure l'«aigua de València». Ells accediren a tastar-ne el còctel que Gil va preparar en aquell moment i ja no van deixar de prendre'l.

Durant una dècada, la beguda fou coneguda només per un petit grup de clients i no va ser fins els anys 1970 quan va començar a conéixer-se a la nit valenciana. Des d'aleshores, s'ha convertit en una beguda molt popular.

Constante Gil va deixar la cerveseria l'any 2000. Aleshores es va dedicar exclusivament a pintar les seues «Tertúlies de Cafè» homenatge a les seues vivències entre Aigues de València i Rocafulls.

L'Aigua de València es prepara fent un got amb suc de taronja, s'hi afegeix una ampolla de cava semi-sec, i una copa de vodka i ginebra, s'hi posa sucre segons el gust i es deixa refredar tot al frigorífic.

Una recomenació és no prendre'n en grans quantitats sense aixecar-se o en llocs tancats, ja que, puja al cap més rapidament del que us pensa. Produeix una mica de ressaca s'hi es pren desproporcionadament.

Tot i així, com amb totes les begudes populars, hi ha moltes formes diferents de preparar-ho. Tot seguit us suggerim unes quantes versions. Us proposem que vosaltres també acabeu de complementar aquestes receptes aquí en el blog o pels altres canals: http://www.facebook.com/pages/Begudes-en-Català o https://twitter.com/#!/begudesencatala. Esperem que gaudiu d’elles amb moderació i que participem a La Marató de TV3!

Receptes:

Recepta original (http://www.mis-recetas.org/recetas/show/984-receta-de-agua-de-valencia):
- Got de Suc de taronja (18 cl.)
- Botella de Cava semi-sec (70cl.)
- Copa de Vodka (10cl.)
- Copa de Ginebre (10cl.)
- Gel

Recepta pròpia per fer-ne amb força quantitat:
- 1 litre de suc de llimona.
- 1 litre de suc de taronja.
- 1 litre de suc de préssec.
- 1 litre de cava dolç.
- Mitja ampolla de vodka.
- 1 quart de litre ampolla de Tequila.
- Mitja ampolla de Ginebra.
- 1 préssec, 1 llimona i 1 fruita per tallar a trossets.
- Molt de gel.

Per a sortir de festa (http://www.racocatala.cat/forums/fil/560/com-feu-laigua-de-valencia):
Per uns 8 litres més o menys:
- Agafes una garrafa de 8 litres d'aigua (buida, clar).
- Hi posem 4 litres de suc de taronja.
- 2 ampolles de cava.
- 1 got de plàstic d'aquells típics de concerts i barraques (dels grans) ple fins a dalt de Vodka.
- Un altre de Ginebra.
- Mig got de licor 43 o succedani

Innovador (http://cuinant.blogspot.com/2009/06/agua-de-valencia.html):
- 2 taronges de suc ben pelades i exprimides
- 1 llimona ben pelada
- suc de taronja amb glaçons
- 150 grms. De licor blanc (menys anís)
- 1 botella de cava semi-sec
- glaçons

2 comentaris:

  1. Tinc ganes de provar totes les receptes que hi ha aquí posades! I les que espero que en posin més! De ben segur que totes valen la pena! Jo si en sabés alguna us la comunicaria, però malauradament no en sé. Jo del que sé és de veure-les! :D

    ResponElimina
  2. Gràcies Anna! Doncs ja quedarem algun dia per fer-ne bons glops!

    ResponElimina