dilluns, 27 de febrer del 2012

La Barreja de Patum



La Barreja de Patum és una de les begudes més tradicional del Principat, sobretot del bergadà d’on és d’origen. Creada en un principi per a fer passar el fred de l’hivern i ser consumida de bon matí al costat d’un cafè ben carregat, antic cigaló, ha evolucionat fins a convertir-se en un dels combinats preferits del centre de Catalunya.

Es tracta de fer un mixt entre un licor sec i vi dolç. El més habitual és combinar anís, que recomanem l’Anís el Mono (Badalona) i moscatell o vi de missa. Tot i que les proporcions van molt a gust del consumidor es recomana 6/10 parts de vi i 4/10 parts d’anís. També podem utilitzar altres tipus d’aiguardents com brandi o cassalla i vins com vi ranci o mistela. Finalment, afegir que en algunes ocasions es recomana el vermut negre, per endolcir-ho.

El més comú és l’ús del got petit i la utilització de gel amb abundància, si la barreja no està molt freda. Tot i així, també es consumeix amb xarrups, porró o gots de combinat, depenent si et trobes en festa major o no.

Tot i que, si no es de forma artesanal és difícil consumir-ho, a la Catalunya interior es pot torbar amb freqüència, sobretot a partir del Maig i al voltant de Patum. A d’altres parts no es habitual, sinó es tracta d’un acte de promoció de cultura.

Des de Begudes en Català volem promocionar la Barreja i sobretot la Patum, que sent una festa local i de municipi petit, s’ha pogut promocionar com a una gran festa de promoció i un espectacle que és Obra Mestre del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, per l’UNESCO. Així que felicitacions a Berga i al Berguedà.


Pàgines Web:

Wikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Barreja_%28beguda%29

Comprar Barreja: http://www.barrejadelapatum.cat/barreja.html

La Patum: www.lapatum.cat

Article sobre la millor Barreja: http://www.bergactual.com/2011/06/15/25-persones-escullen-la-%C2%ABmillor-barreja%C2%BB-de-patum-proposada-per-jordi-millan

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Barreja-de-Patum/51238507771

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada