
La Barreja de Patum és una de les begudes més tradicional del Principat, sobretot del bergadà d’on és d’origen. Creada en un principi per a fer passar el fred de l’hivern i ser consumida de bon matí al costat d’un cafè ben carregat, antic cigaló, ha evolucionat fins a convertir-se en un dels combinats preferits del centre de Catalunya.
Es tracta de fer un mixt entre un licor sec i vi dolç. El més habitual és combinar anís, que recomanem l’Anís el Mono (Badalona) i moscatell o vi de missa. Tot i que les proporcions van molt a gust del consumidor es recomana 6/10 parts de vi i 4/10 parts d’anís. També podem utilitzar altres tipus d’aiguardents com brandi o cassalla i vins com vi ranci o mistela. Finalment, afegir que en algunes ocasions es recomana el vermut negre, per endolcir-ho.
El més comú és l’ús del got petit i la utilització de gel amb abundància, si la barreja no està molt freda. Tot i així, també es consumeix amb xarrups, porró o gots de combinat, depenent si et trobes en festa major o no.
Tot i que, si no es de forma artesanal és difícil consumir-ho, a la Catalunya interior es pot torbar amb freqüència, sobretot a partir del Maig i al voltant de Patum. A d’altres parts no es habitual, sinó es tracta d’un acte de promoció de cultura.
Des de Begudes en Català volem promocionar la Barreja i sobretot la Patum, que sent una festa local i de municipi petit, s’ha pogut promocionar com a una gran festa de promoció i un espectacle que és Obra Mestre del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, per l’UNESCO. Així que felicitacions a Berga i al Berguedà.
Pàgines Web:
Wikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Barreja_%28beguda%29
Comprar Barreja: http://www.barrejadelapatum.cat/barreja.html
La Patum: www.lapatum.cat
Article sobre la millor Barreja: http://www.bergactual.com/2011/06/15/25-persones-escullen-la-%C2%ABmillor-barreja%C2%BB-de-patum-proposada-per-jordi-millan
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Barreja-de-Patum/51238507771
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada