dimarts, 31 de gener del 2012

La Xufa i l'Orxata del PV

Orxata:

L'orxata és el nom que s'empra per a diferents tipus de begudes vegetals. Es pot fer de xufes, ordi, ametles, avellanes o arròs. Al País Valencià la forma més popular és l'orxata de xufes, que es fa, exclusivament, d'aigua, xufes i sucre. Se serveix molt gelada o granissada, com un refresc, acompanyada sovint de fartons. També se'n poden fer gelats. L'orxata és un producte nutritiu, d'aspecte lletós, considerada una llet vegetal, amb un elevat contingut de midó, greixos, sucres i proteïnes. A més a més, és rica en elements minerals i vitamines, entre els que destaquen el fòsfor, el potassi i les vitamines E i C.

Té un consell regulador per tal d'assegurar la qualitat del producte i la Denominació d'Origen. El poble d'Alboraia (L'Horta Nord) és conegut per la qualitat de les seues orxates.

Fora del País Valencià es confon a vegades (encara que cada dia menys) amb la "llet preparada", que es fa amb llet, llima, sucre i canella.

El nom prové probablement d'ordiata, fet d'ordi (del llatí Hordeum). Existeix una etimologia popular en forma de llegenda que explica que el mot orxata prové de quan Jaume I entrà a València i una bella dama valenciana li donà a tastar un got d'orxata. En Jaume I quedà tan sorprès del seu gust que contestà a la dama: "Açò és or, xata", d'on suposadament derivà "orxata". Aquesta és només una llegenda sense cap validesa etimològica.

Els consells (de blogspot):

• L’orxata és bona
• L’orxata és indigesta
• L’orxata s’ha de beure amb got de vidre
• L’orxata s’ha de beure directament del got, sense canya
• L’orxata s’ha de remenar bé tot just abans de ser servida
• L’orxata es fa malbé avia

Xufa:

La xufa o xufla (Cyperus esculentus) és el tubercle de la xuflera una planta vivaç de la família de les Cyperaceae, de la qual s'obté l'orxata de xufa a partir dels seus tubercles de naturalesa dolça

Pàgines recomanables:

Wikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Orxata

D.O. València: http://va.chufadevalencia.org/

Llocs per prendre orxata ben bona: http://elracodelllop.blogspot.com/2011/08/la-millor-orxata-de-barcelona.html, http://www.malgratconfidencial.cat/188/la-millor-orxata-es-fa-a-malgrat-de-mar.html.

Com fer orxata a casa: http://www.ambcompte.net/cuina/begudes/orxata/

Cuina creativa amb orxata!: http://novaorxata.blogspot.com/

1 comentari: