Centrant-nos en la primera pregunta, podem dir que una Denominació d’origen o D.O. és una indicació geogràfica que garanteix l'origen i la qualitat d'un vi que està elaborat a partir d'unes determinades varietats i amb pràctiques vinícoles, enològiques i d'envelliment establertes prèviament.
Un Consell Regulador de la Denominació d'Origen vetlla pel compliment del reglament, porta el registre de viticultors i de cellers adherits, controla la producció i verifica la qualitat de les anyades i del vi.
A nivell d’Europa podem trobar la identificació de «vins de qualitat produïts en una regió determinada» o VQPRD. Les botelles que porten aquest segell, doncs, tenen una qualitat garantitzada per un consell europeu.
Per altra banda, i només a Catalunya, es pot trobar la Denominació d’Origen Qualificada o DOQ. Aquest detall vol donar el màxim premi al rigor amb que es fa el vi Priorat, que és el que té aqueta qualificació.
La segona pregunta i la tercera pregunta tenen una fàcil resposta. A Catalunya hi ha 11 DO repartides arreu del territori, a les que hi hem de sumar l’esment de la Denominació d’Origen Cava que està estesa per Ca-
talunya, País Valencià, La Rioja i Extremadura. Entre aquestes hi trobem una gran varietat de produccions i de coneixença. Dos exemples sintomàtics són Penedès, molt extens i conegut amb més de 27.000 hectàrees de superfície, i Pla de Bages amb bodegues molt petites i selectes i
a penes amb 550 hectàrees.
Les diferències entre les diferents regions són fortes, ja que el raïm canvia molt depenent el clima i el territori. Les més clares, són entre les DO costaneres i les d’interior, menys tardanes i adaptades a climes més extrems. També hi ha diferència entre les vinyes del nord, amb un territori més escarpat i rocallós, amb
les del sud i d’interior on hi ha gran cultius de terra i camp obert.
Finalment fem una classificació dels raïms autoritzats que podeu trobar en aquestes DO, per poder resoldre l’última de les preguntes:
Raïm blanc:
El macabeu, el xarel·lo i la parellada, que són les varietats autòctones i predominants.
La garnatxa blanca, varietat també predominant a Catalunya, destinada a vins de criança, vins rancis, misteles i vins dolços naturals.
El chardonnay i moscatell d'Alexandria, varietats foranes que s'han aclimatat perfectament.
Altres varietats autoritzades: riesling, sauvignon blanc, chenin, gewurztraminer, malvasia, malvasia de Sitges, pero ximenes, picapoll, sumoll i vinyater
Raïm negre:
L'ull de llebre, el samsó, la garnatxa negra, la garnatxa peluda, i el monastrell, en quant a varietats autòctones o tradicionals predominants.
El cabernet franc, el cabernet sauvignon, el merlot i el pinot noir, són varietats forànies que s'han aclimatat perfectament.
Altres varietats autoritzades: garnatxa tintera, trepat, picapoll negre, sirà i sumoll.
Per acabar vull fer un petit esment a les DO del PV i les illes. Pel que fa a València, podem trobar la DO Alacant, la DO Utiel-Requena i la DO València. Pel que fa a les Balears trobem DO Binissalem i la DO Pla i Llevant.
Espero que aquesta actualització us serveixi d’ajuda i també com excusa per poder beure un bon vi de la terra.
Pàgines Web relacionades:
http://www.cuisineofspain.com/wines/cataluna.php (Especificacions de cada DO, Molt bo)
http://www.do-catalunya.com/catala/30aMostra_de_Vins_i_Caves.html (Pàgina interessant sobre les DO)
http://ca.wikipedia.org/wiki/Vi_de_Catalunya (informació clau per entendra-ho tot plegat)
http://guiadevinsdecatalunya.com/ (Guia de vins Catalans)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada